15 Haziran 2018 Cuma

2018 Draftı'nın Favorileri, Plaseleri, Jokerleri

22 Haziran, 2018'in Draft gecesi. Aslında kimin ilk sıradan seçileceğinin ayan beyan ortada olduğu bir draft seyredecektik, ama ilk sıra seçiminin Phoenix'e gitmesi ve Suns'ın 2017 Eurobasket'te Slovenya'yı şampiyonluğa taşıyan Igor Kokoskov'u koçluğa getirmesi, çok ilginç ihtimallere bizi gebe bıraktı. Zira Kokoskov, Suns'ın uzun yönünden büyük bir ihtiyacı olmasına karşın, gözünü milli takımdan öğrencisi Doncic'e dikmiş durumda ve Doncic'in fiziksel durumu ile Suns'ın ihtiyaçları karşısında tam bir kumara dönüşecek bu tercih ile ilgili belirsizlik halen sürüyor.




Evet, işte bu yüzden, normalde DeAndre Ayton'ın ilk sıradan seçilmesi kesin gibi görülürken, şu an çarşı biraz karışık. Ayton, ünlü efsane David "Amiral" Robinson'a benzetiliyor, ki bu benzetme bir yere kadar doğru. Fakat Robinson'ın 1986 Dünya Şampiyonası'na giderkenki halini andırıyor daha ziyade. Basketbola geç başladığı için Donanma Kuvvetleri'nde fundamental açıdan epeyce gelişmesi gerekmişti Robinson'ın; Ayton da, tüm atletik yeteneklerine karşın şu an böyle bir evrede. Basketbolun temellerini ve püf noktalarını çözene dek, ilk bir-iki yıl boyunca dominant bir görünüm sergileyemeyebilir NBA'de. Dolayısıyla, derhal katkı verecekmiş gibi görünse de, Ayton da şimdilik bir proje.

Asıl ilginç isim, son haftalarda kulaç açıklığıyla iyice öne çıkartılan uzun Mo Bamba. Bamba, Rudy Gobert'e ait olan en geniş kulaç açıklığı rekorunu şimdiden kırdığı için (2.45 m!), modern basketbolda çok büyük bir önem arz ediyor. Üstelik Rudy Gobert'den daha dayanıklı ve güçlü görünüp atletizmini de koruduğu için (daha da ötesi, John Wall kadar hızlı bir kısa mesafe sprinteri!), çok tuhaf bir istikbal vaat ediyor. Yani, onun da ilk sırada seçilme ihtimali var ve böyle bir şey olursa, kimse şaşırmamalı. Neticede Suns'ın topa hakim olacak yeterince kısası var ve Ayton'dan ziyade böylesi bir 'fayda kemeri' tipli uzuna yönelebilirler.

Bir diğer ihtimal de, bu derin draft'ta böylesi bir seçim riskini, yani birinci sıradan seçim yapmanın ağır yükünü kaldırmak istemeyen Suns'ın daha alttaki bir sıra seçimi karşılığında ilk sıra seçimini takas etmesi ve daha alttaki bir sıradan Doncic'i gönül rahatlığıyla seçebilmesi. Ama bu kadar derin bir draft'ta böyle bir piyango, yani ilk sıra seçim hakkı her daim kapınıza gelmeyeceği için, Suns'ın bu ihtimalde çok daha fazla eleştiriye maruz kalması da mümkün.


Bu üç isim dışında, Collin Sexton ve Jalen Brunson gibi, alt yapı milli takım turnuvaları düzeyinden yakinen tanıdığımız banko isimler var draft havuzunda. Ki Brunson iki senedir Villanova ile şampiyonluk yaşıyor NCAA'de. Ayrıca, Wendell Carter, Jaren Jackson ve Marvin Bagley gibi modern oyuncu prototipleri, yıllardır öve öve bitiremedikleri "Curry v2.0" kılıklı Trae Young, süper skorer adayı Michael Porter Jr., 3-and-D'nin bir diğer temsilcisi Kevin Knox da ligi bir 10 yıl kadar sürükleyebilecek isimler.



Joker adaylarım ise, Kostas Antetokounmpo, Shai Gilgeous-Alexander, Mikal Bridges ve Miles Bridges. Mikal'in ligde çok daha kıymetli hale gelecek özellikleri var, Miles ise doğru bir koçun elinde epeyce bir yoğurulmalı.

Tabi bir de asi çocuk Grayson Allen var. Son iki yılında performansı düşüş gösterdiği için, lotaryadan seçilmesi çok zorlaştı.

Son olarak, Dzanan (Kenan) Musa için de şunu söylemek lazım: Skorer olarak gayet istikbal vaat ediyor. Ama Doncic bile normalde çok iyi yaptıklarını fiziği yüzünden buradaki rakiplere karşı tekrar edememe tehlikesiyle karşı karşıya iken, Doncic kadar çok yönlü veya kalıplı olmayan Musa'nın işi çok daha zor olacaktır.

Ve artık lütfen geçen senenin seçimlerinden Pasecnicks lige giriş yapsın. Evet.

Tabi Türk oyuncuların yine son anda draft'tan çekilmiş olması da ayrı bir üzücü. Zira Berkan Durmaz'ın NBA'de çok iyi işler yapabileceğine inanıyorum ben halen.

Herkese çok keyifli bir draft gecesi dilerim; lotaryadaki eşleşmeler bence şöyle olacak (tabi seçim öncesi veya sonrası draft hakları/seçimleri takas edilmezse):

1) Suns - Mo Bamba
2) Kings - Luka Doncic (Yönetimleri Balkan çetesinin elinde malum)
3) Hawks - DeAndre Ayton
4) Grizzlies - Michael Porter Jr.
5) Mavericks - Jaren Jackson
6) Magic - Trae Young
7) Bulls - Collin Sexton
8) Cavs - Marvin Bagley
9) Knicks - Wendell Carter (ama yönetim o kadar kötü ki, herkesi ve her şeyi seçebilirler)
10) 76ers - Mikal Bridges
11) Hornets - Shai Gilgeous-Alexander
12) Clippers - Robert Williams
13) Clippers - Lonnie Walker (Draft bu kadar derinken, Clippers bu senenin en kârlı takımı olacak)
14) Nuggets - Miles Bridges

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder