10 Temmuz 2018 Salı

Eskilerden Bir Dem: Neville Southall Efsanesi

Tarihteki en sevdiğim ve en 'underrated' olduğuna inandığım kaleciyle, yani Galler efsanesi Neville Southall ve kurtarışlarından bir kubleyle sizi başbaşa bırakıyorum bugün. En büyük üzüntüm, onun Gary Speed (rahmetler olsun), Mark Hughes, Ryan Giggs, Ian Rush, Mark Pembridge ve Dean Saunders gibi efsane Galliler ile aynı dönemde yer almasına ve toplamda 94 kez ile milli formayı en çok giyen isim olmasına karşın, bir büyük turnuvada Galler ile boy gösterememiş olmasıdır. Çünkü Galler, yıldızlar geçidi gibi olan kadrosuna karşın, özellikle savunmada ve takım olma konusunda büyük eksiklikler yaşayan bir dönemindeydi.


Southall'un alamet-i farikası ise, 1981-97 yılları arasında formasını giydiği Everton kulübüyle 84-85 ve 86-87 senesinde İngiltere Birinci Ligi (Premier Lig'den önceki oluşum - hani şu Liverpool'un fırtınalar estirdiği dönemdeki lig) şampiyonluğu, 1985'te Avrupa Kupa Galipleri Kupası zaferi ve 1984'teki F.A. Cup şampiyonluğunu yaşamış o destansı kadronun belkemiği olmasıdır. Aslında Everton'ın Avrupa'daki başarıları devam edebilirdi, ama 1986'daki Heysel Faciası yüzünden dönemin İngiltere Başbakanı Margeret Thatcher 'Demir Leydi'liğini konuşturarak İngiliz takımlarına FIFA'dan ve UEFA'dan bile fazla bir ceza verdiği için, tüm İngiliz takımları (çıban başı Liverpool ve Lineker'li Tottenham da dahil) yıldızlarının en verimli dönemlerinde uzun bir süre Avrupa kupalarından uzakta kaldılar. 

Ve ne Blackburn Rovers, ne Newcastle United, ne Liverpool, ne Everton, ne Nottingham Forest ne de Tottenham eski günlerine halen dönemedi. Chelsea ve Manchester City bile anca sermayedarların orantısız yatırımları sayesinde yükselebildi. Ayakta kalanlar ise, Manchester City ve Arsenal gibi akıllı yatırımcı kulüpler oldu.

Uzun lafın kısası; karşınızda bir boz ayının cüssesiyle panterin çevikliğini birleştirebilen efsane kaleciden görüntüler:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder