2 Temmuz 2018 Pazartesi

Retrospektif: 1954 NBA Draftı'na Dönüş

Bob Pettit
Bugünkü konumuz, 1954 NBA Draftı. Bu draftın en önemli noktası, Dolph Schayes'den sonra ligin gördüğü ilk büyük ve en büyük power forward'ın, yani Bob Pettit'in bu yıl seçilmiş olması. Bob Pettit'in lig tarihinde sükse yaptığı en büyük nokta ise, 1958 senesinde, yani lige adım attıktan sadece dört yıl sonra, (Milwaukee'den taşınan) St. Louis Hawks ile Boston Celtics'in yenilmez armadasını mağlup ederek bir şampiyonluk kazanmasıdır, ki bu aynı zamanda Bill Russell'ın kariyerinde kaybettiği tek NBA Finali olarak tarihe geçmiştir (12 Final, 11 yüzük). 



Bu takımın tartışmasız süper yıldızı olan Pettit ayrıca 1997'deki Tüm Zamanların En Büyük 50 Oyuncusu listesine (50 Greatest List) alınmış ve All-Star'larda da çok güzide bir perfromans sergilemiştir ve Hawks organizasyonu, tarihlerindeki tek şampiyonluğu Pettit'e borçludur. Ki zaten, kariyerinin her sezonunda All-Star seçilmeyi başaran Pettit'ten sonra, Hawks neredeyse 20 yıl boyunca, yani Dominique Wilkins'in gelişine dek bir başka süper yıldız daha görmedi. Bu da, 2 kez lig MVP'si, 4 kez All-Star MVP'si ödülü alan, 2 kez ligin sayı, 1 kez de ribaunt kralı olan ve ilk sezonunda Yılın Çaylağı da seçilen Pettit'i daha bir paha biçilmez kılıyor olsa gerek.

Gene Shue
Bu draftta ayrıca Red Kerr, Gene Shue ve Frank Selvy gibi çok özgün hikâyeleri olan isimler de seçildi; ama en önemlisi, bu drafttaki oyuncuların pek çoğu emeklilikten sonra ligde koçluk da yaptı ve önemli başarılar elde etti.

Tabi herhangi bir Bölgesel Seçim'in yapılmadığı bu senede, ilk sıradan seçilen Frank Selvy ve üçüncü sıradan seçilen Gene Shue'yu da hesaba katarsak, lotarya seçimleri yönünden takımların gayet isabetli işler başardığını görebiliriz. Yine de, içlerinden sadece Bob Pettit Hall of Fame'e (Şöhretler Müzesi) kabul edildi, bunu da bildirelim. Tabi diğer pek çok draft'a kıyasla, bu draft'ın bir cennet olduğunu iddia edebiliriz.

Peki, bakalım bugünkü aklımız olsa, kimi, hangi sıradan seçerdik?

(Not: Parantez içindeki ilk rakam o oyuncunun asıl seçildiği yerin hangi tur olduğunu, ikinci rakam o turun hangi sırasından seçildiğini, ilk takım ismi de kim tarafından seçildiğini ifade ediyor. İkinci takım ismi ise, bugünkü aklı olsa o sırada seçimi yapacak olan ve [genellikle] fırsatları elinden kaçıran takımı gösteriyor.)

Frank Selvy
1) Bob Pettit (1/2 - Milwaukee Hawks - Baltimore Bullets)
2) Gene Shue (1/3 - Philadelphia Warriors - Milwaukee Hawks: sonraları Detroit Pistons'ta bir yıldıza dönüştü ve 'spin move' diye bilinen, topla 360 derece dönerek hamle yapma hareketinin mucidi oldu)
3) Richie Guerin (2/17 - New York Knicks - Philadelphia Warriors: Knicks'in ve ligin en önemli şutör guardlarından ve skorerlerinden birisiydi ve Gallatin, McGuire, Braun gibi yıldızlarla Knicks'i önemli bir güç haline getirmişti, sonraları Pettit ile Hawks'ta buluştu ama şampiyonluk yaşayamadı)
4) Johnny 'Red' Kerr (1/6 - Syracuse Nationals - Fort Wayne Pistons: Guerin ve Shue gibi onun da sonraları koç olarak da lige büyük hizmetleri dokundu ve 55 senesinde, yani lige girer girmez Schayes önderliğindeki Nationals'ın ilk ve tek şampiyonluğunda pay sahibi oldu)
5) Frank Selvy (1/1 - Baltimore Bullets - Boston Celtics: Furman Üniversitesi'ndeyken bir NCAA maçında 100 sayı atmıştı ve 1962 NBA Finali'nin 7. maçının son saniyesindeki atışını kaçırarak Lakers'ın şampiyonluğu Celtics'e kaptırmasına sebep olacaktı)
6) Dick Garmaker (9/80 - Minneapolis Lakers - Syracuse Nationals: gerçek bir 'steal')
7) Jim Paxson (11/95 - Rochester Royals - Rochester Royals :) - aynı zamanda Jordan'lı Bulls kadrosuyla 1991-94 arasında üç yüzük kazanan John Paxson'ın ve yine bir diğer Jim Paxson'ın babası)
8) Larry Costello (1/12 - Philadelphia Warriors - New York Knicks)
9) Slick Leonard (2/10 - Baltimore Bullets - Minneapolis Lakers)
10) Al Bianchi (2/18 - Minneapolis Lakers - Baltimore Bullets)
11) Chuck Noble (4/30 - Philadelphia Warriors - Milwaukee Hawks)

Bu drafttan toplam 8 kişi All-Star seçildi (Pettit, Noble, Garmaker, Guerin, Costello, Kerr, Shue, Selvy), ve sadece 1 isim Hall of Fame'e kabul edildi (Pettit).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder