6 Haziran 2018 Çarşamba

İzzet ve Nefs'e Dair - 1


29 Mayıs 2018 tarihinde çekilen ve 5 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan "Özge Vardarlı ile 'İşi Bilen'" isimli programda, bugüne dek üzerinde mesai harcadığım meslek dallarından bahsettim ve her birine ilişkin yorum ve düşüncelerimi dile getirmeye çalıştım.



Süre kısıtlı olduğu için, spor yorumculuğu ve oyun tasarımı alanlarına içime sinecek kadar değinemedim. Fakat Nisan 2018'de yayımlanan son roman çalışmam İzzet ve Nefs'i anlatma imkânım oldu. Öncelikle buradan bir kez daha Business Channel Türk ekibine ve Özge Vardarlı hanımefendiye şükranlarımı sunarım.




İzzet ve Nefs'e dair genel bir görüntü sunmak için, arka kapaktaki giriş cümlelerinden faydalanmanın doğru olacağını düşünüyorum:

Yaşı, başı, ismi, cismi fark etmez; bir kadın, her şeye kâdirdir...

Ve bir gün, o kadınlardan birisi çıkıp der ki: “Herkes ‘sonradan’ kötü olur, lakin ben, o sonrası için doğanlardandım işte...”

Tırnak içerisine alınan kısım, aynı zamanda da kitabın açılış cümlesidir. Böyle bir girizgâh yapılmasının sebebi, eser boyunca anlatılanların hep hangi çerçeveye ve nasıl bir noktaya bağlanacağını hissettirmek, okuyucunun ana fikirden kopmasını engellemek ve atmosferi daha en baştan belirlemektir. Nitekim, arka kapağın devamında da belirtildiği gibi, böyle bir kadın konuştuğunda;

Çaresiz, öyküsünü dinlerken buluruz kendimizi...

Kurtulmak imkânsızdır...


Burada sadece ana karakterin dişi olması ve bunca başarıyı da cinsiyeti veya dişiliği ile elde etmesi değil vurgulamak istediğim. Çünkü bu karakterin en önemli üç özelliği, kendini çok iyi tanıması, hayattan neleri istediğini çok iyi bilmesi ve bunlar adına düşünüp taşınıp en doğru ve etkili taktikleri belirleyecek kadar kararlı olmasıdır:

Çünkü O, artık her erkeğin belleğindeki en düşkün arzularda, her dişinin de gıpta ettiği cesur bir zaviyedeki hayatta sürdürmektedir saltanatını...

Bu şekildeki bir özgüven ve cesaret, hemen herkesin her hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olabilir, evet. Fakat, karakterimizin tüm hedeflerine erişebilmesinin, istediklerini elde etmesinin ve yaptıklarının görünüşte yanına kâr kalmasının, bu romanda da, gerçek hayatta olduğu gibi, bambaşka bir sebebi var. 

O da, "karda yürüyüp izini belli etmemek..."

Yani, yapacaklarını mümkün olduğu kadar dikkat çekmeden, sessiz ve derinden hareket ederek yapmak.

Peki, bu kadarı yeterli olabilir mi? Elbette ki hayır:

Ve kurallara uymaktan korkanlar, bu oyunda yitip gitmeye mahkûm kalacaktır...

Yalnızca kendisinin "karda bir hayalet gibi hareket etmesi", işlerin pürüzsüzce hallolması için kâfi değildir. Amaç, tüm "yol arkadaşlarını" da kendi koyduğu bu kurallara davet, ikna ve mahkûm edebilmektir.

Peki, bunları niye bize anlatmaktadır? Yani,

Maksadı vardır fakat tüm bunları anlatmasının,

demekteki sebep nedir? Bunu da, kitabın tamamını okuduktan sonra, kitabın sonunda kolayca idrak etmek mümkün.


İmlânın saygıyı ve duyguyu yansıttığı bu romanda, her şeyden özge kalan soyut bir tasvirle, haklı çıkmanın dayanılmaz hafifliğini yansıtan yumuşak bir anlatımla, karalar ak, muğlâklar berrak hale geliyor. Umde değil, ibret ve tedbir için çıkılan bu yolculukta, kararlı bir kadının sebep olmakla yetinmeyip bir de başa çıktığı ve alt ettiği nice tehlikenin, elde edilen nice zaferin bedeli, takdir-i ilahi için okuyucusunu bekliyor...

Kısacası, bu kitabın kaleme alınış sebebi, her iki cinsiyetin de gerçekçi bir hikâyede neler yapabileceğini ve kadının erkekten farklı olarak hangi noktalarda neler yaşayabileceğini göstermektir

Bu doğrultuda, kitaptaki hiçbir karakterin bilinen bir ismi yoktur, her biri tek bir harf ile ifade edilmektedir.

Dahası, biri hariç (başrol oyuncumuz da dâhil) hiçbir karakterin net bir fizikî tasviri yoktur. Tüm kavramlar, cinsiyet üzerinden soyut ve genel olarak kullanılmıştır. Böylece, okuyucu her karakteri zihninde dilediği gibi, dilediği dış görünüşte hayal edebilir. 

Bu da, kitabın herkesçe yaşanabilecek genel bir öyküyü barındırmasına yardımcı olmaktadır.

Ve hayır, Karo Kızı'nın aksine, bu romanın dili (fantastik kurgu olmadığı için) çok daha gündelik ve "hafif"tir.

Kitaba dair daha fazla paylaşımı ileriki günlerde yapmaya çalışacağım. Üstelik, kitaptan seçme bölümleri de sizlere sunacağım. Arzu edenler bu adresten kitabı temin edebilirler bu süreçte.

Her yaştan okuyucunun her şeyin özünü bulabileceğini düşündüğüm bir kitap oldu. Gösterdiğiniz ilgi için tekrar teşekkür ederim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder