23 Haziran 2018 Cumartesi

Retrospektif: 1947 NBA Draftı'na Dönüş


Harry Gallatin
Bugünden itibaren, "Acaba o yıla geri dönsek draftta kimi kaçıncı sırada seçerdik?" minvalindeki bir soruya cevap için, tek tek geçmişten bugüne NBA (1950'ye dek BAA) Draftları'nı inceleyip geçmişe yönelik bir bakışla "Gerçek sıralama ne olmalıydı?" konusunu tartışmaya açacağım. Elbette 1989 senesinde dek 6 turlu draftları bile görebiliyorduk, bu yüzden her sıra seçimini değil, en fazla ilk 20 sırayı listeleyeceğim (yani günümüzdeki lotarya + 6).

1947'de ilginç bir çekişme hikâyesi var. 1970'lerdeki NBA-ABA rekabetini aratmayan NBL-BAA rekabeti yüzünden, 1947 senesinde BAA Jack Smiley, Ralph Hamilton, Harry Boykoff, John Hargis, Frank Brian ve Charlie Black gibi dönemin önemli üniversite yıldızlarını seçemedi, zira bu oyuncular önce NBL ile anlaşma sağlamışlardı. Sonraları, BAA'in NBL'den evvel seçim yapabilme hakkı doğdu ve iki lig birleşene dek bu usul sürdü.

İlk draftımız, 1947 BAA Draftı. Bu draftta seçilen oyuncular en fazla 11 yıl kalmışlar ligde, bunu da belirtelim. İlk tur, tam bir fiyasko cenneti olmuş. Seçilen pek çok oyuncu, beyzbol kariyerini veya başka meslekleri seçmiş. Parantez içindeki ilk rakam o oyuncunun asıl seçildiği yerin hangi tur olduğunu, ikinci rakam o turun hangi sırasından seçildiğini, ilk takım ismi de kim tarafından seçildiğini ifade ediyor. İkinci takım ismi ise, bugünkü aklı olsa o sırada seçimi yapacak olan ve (genellikle) fırsatları elinden kaçıran takımı gösteriyor.


1) Harry Gallatin (2/13 - Baltimore Bullets - Pittsburgh Ironman) (fakat kendisi bu yıl değil, bir sonraki yıl, yani 1948 Draftı'nda seçildiği zaman lige katıldı)
2) Andy Phillip (2/31 - Chicago Stags - Toronto Huskies)
3) Jim Pollard (2/32 - Philadelphia Warriors - Boston Celtics - aynı zamanda iki başka takım tarafından 1/49 ve 1/66'da da seçilmiştir)
4) Red Rocha (2/72 - Toronto Huskies - Providence Steam Rollers)
5) Paul Hoffman (2/70 - Toronto Huskies - New York Knicks)
6) Chick Reiser (2/18 - Baltimore Bullets - Philadelphia Warriors)
7) Gene Vance (2/36 - Chicago Stags - St. Louis Bombers)
8) Johnny Ezersky (2/22 - Boston Celtics - Washington Capitols)
9) Bulbs Ehlers (1/3 - Boston Celtics - Washington Capitols)
10) Iry Rothenberg (2/79 - Washington Capitols - Baltimore Bullets)
11) Carl Braun
12) Don Barksdale - bu son iki isim, draft'ta seçilmeden lige dahil oldular (yani undrafted) ve birer mini yıldıza dönüştüler. Kısacası, takımların draftta yanılma payı ta o zamandan beri mevcut. Barksdale'ın Baltimore Bullets ve Boston Celtics'in ilk dönemki kahramanlarından olması da cabası.

Geri kalan isimlerin lige pek faydası olmadığı gibi, kalıcı da olamamışlar. Henüz kuruluş aşamasındaki bir organizsyonda böylesi durumlar normal tabi ki. Ama bu drafttan toplam 5 kişi All-Star seçildi (Barksdale, Braun, Phillip, Pollard ve Gallatin)isim ise Hall of Fame'e (Şöhretler Müzesi) kabul edildi (Phillip, Pollard ve Gallatin).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder