28 Haziran 2018 Perşembe

Retrospektif: 1952 NBA Draftı'na Dönüş

Clyde Lovellette
Sırada 1952 var. Evet, 1952 de, tarihin açık ara en kötü draftı olan 1951'den biraz hallice, ama yine de Clyde Lovellette gibi, Lakers'ta George Mikan'dan bayrağı devralmış, sonrasında da Hawks ve Celtics'te, yani dönemin en büyük üç takımının tamamında forma giymiş ve 3 yüzük kazanmış bir süper pivot bu draftta seçildiği için, 1952'yi diğer tüm günahlarından aklıyoruz.


Ne peki bu diğer tüm günahlar? Bir defa, tarihin en kötü Territorial Pick'i, yani Bölgesel Seçim'i olan Bill Mlkvy (evet, soyadında sesli harf yok) burada. Mlkvy, seçildikten sonra üniversite eğitimini basketbol kariyerine yeğ tuttuğu ve sonrasında da Kore Savaşı'nda görev alıp basketbolu tümden bıraktığı için, ligde yalnızca yarım sezon boy gösterdi (ve çok kötü oynadı). Tabi o zamanlar henüz bir Medrano Sirki kadar ciddiye alınan ve hiçbir sosyal-hukuki-mali yapılanması netleşmeyen profesyonel basketbola değil de eğitime ve mesleğine gönül vermesi gayet doğal. Biz, onu buna rağmen seçen Philadelphia Warriors'ı kınıyoruz.

Ayrıca Lovellette dışında sadece Jim McMahon'un kariyer toplamında 4,000 sayıyı geçebildiğini söylersek, bu draftın niye bereketsiz olduğunu daha iyi anlatabiliriz. Bir diğer ilginç hikâye de, çok çok sonraki bir sırada seçilen (10/90) Gene Conley'nin, aynı anda hem profesyonel beyzbol liginde (MLB) hem de NBA'de boy göstermiş olması. Conley'nin basketbol kariyerinde pek yetenekli olmamasına karşın Celtics'te oynaması sayesinde 3 yüzük kazandığını ve beyzbolda da bir kez lig şampiyonluğu elde ederek dünya tarihinde bu iki branşta birden şampiyonluk kazanmış tek sporcu olmayı başardığını da belirtelim.


Peki, bakalım bugünkü aklımız olsa, kimi, hangi sıradan seçerdik?

(Not: Parantez içindeki ilk rakam o oyuncunun asıl seçildiği yerin hangi tur olduğunu, ikinci rakam o turun hangi sırasından seçildiğini, ilk takım ismi de kim tarafından seçildiğini ifade ediyor. İkinci takım ismi ise, bugünkü aklı olsa o sırada seçimi yapacak olan ve [genellikle] fırsatları elinden kaçıran takımı gösteriyor. Territorial Pick, yani Bölgesel Seçim usulünde yapılan seçimleri "T" harfiyle gösterdim. Diğer seçimleri ise, resmî kuruluşun yaptığı gibi, toplamda Bölgesel Seçimler'in sırasını dikkate almadan yazdım - yani Bölgesel Seçim'in ardından sırayı sıfırdan başlattım. Bölgesel Seçimler, takımların kendi bölgelerindeki oyuncuları seçmeleri açısından uygulanan bir avantaj olduğu için, bölgesel seçimle lige giren oyuncuların hangi takımlar tarafından seçildiğini değiştirmedim - nitekim başka takımlar tarafından seçilemezlerdi.)

1) Clyde Lovellette (1/9 - Minneapolis Lakers - Milwaukee Hawks)
2) Walt Davis (2/11 - Philadelphia Warriors - Baltimore Bullets: Davis de aslen Philadelphia tarafından seçilse bile, Philadelphia yöresinde doğmadığı, üniversiteyi de o bölgede okumadığı için, Bölgesel Seçim'i Mlkvy yerine ona harcama imkânımız yok. Dolayısıyla, Philadelphia'nın Bölgesel Seçim hakkı yine Mlkvy'ye gidecek.) 
3) Jack McMahon (11/92 - Rochester Royals - Fort Wayne Pistons: Draft'ın gerçek 'steal'ı)
4) Jim Baeschtold (1/2 - Baltimore Bullets - Indianapolis Olympians)
5) Monk Meineke (11/35 - Fort Wayne Pistons - New York Knicks - tarihte ilk kez verilen Yılın Çaylağı ödülünün de sahibi oldu)
6) Gene Conley (10/19 - Boston Celtics - Boston Celtics :))
7) Eddie Miller (11/49 - Minneapolis Hawks - Syracuse Nationals)
8) Zeke Zawoluk (11/45 - Indianapolis Olympians - Rochester Royals)
*) Bill Mlkvy (T/1 - Milwaukee Hawks - mecburen)

Bu drafttan sadece 1 kişi All-Star seçildi (Lovellette), ve yine tek 1 isim Hall of Fame'e (Şöhretler Müzesi) kabul edildi (yine Lovellette)!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder