24 Haziran 2018 Pazar

Retrospektif: 1948 NBA Draftı'na Dönüş

Dolph Schayes

Evet, sırada 1948 NBA (daha doğrusu, BAA) Draftı var.

Bu draft tüm lig tarihi için çok değerli, zira ligin ilk ve en büyük uzunlarından Dolph Schayes BAA'e ve NBA'e bu draft sayesinde (ama draft'tan bir yıl sonra ve başka takım formasıyla) adım attı. Üstelik, tam 15 yıl (ve 996 maç) ligde kalarak önemli bir istikrarın hem öncüsü hem de sembolü olmayı başardı.

Dahası, Bobby Wanzer gibi ekoller ve George Mikan gibi bir efsanenin küçük kardeşi Ed Mikan da (ağabeyi ile birlikte) bu yıl lige dahil oldu (ama George Mikan bu draftta seçilmedi; nedeni ise, NBA'i birleştiren diğer ligde, yani NBL'de zaten forma giyiyor olmasıydı ve o dönem NBL'de mücadele eden Minneapolis Lakers takımı BAA'e katılmayı, sonrasında da NBA'de yer almayı seçince, George Mikan da otomatikman draftsız biçimde BAA/NBA'e adım atmış oldu). Peki, bugün seçsek, kimleri ilk 10 sırada tercih ederiz?

(Not: Parantez içindeki ilk rakam o oyuncunun asıl seçildiği yerin hangi tur olduğunu, ikinci rakam o turun hangi sırasından seçildiğini, ilk takım ismi de kim tarafından seçildiğini ifade ediyor. İkinci takım ismi ise, bugünkü aklı olsa o sırada seçimi yapacak olan ve [genellikle] fırsatları elinden kaçıran takımı gösteriyor.)

1) Dolph Schayes (1/4 - New York Knicks (ama bir sonraki yıl lige katıldı ve hep Syracuse Nationals'da oynadı) - Providence Steam Rollers)
2) Harry Gallatin (2/69 - New York Knicks - Indianapolis Jets - 1947'de de seçilmesine karşın, bu draftle parkelere geçiş yapmıştı)
3) Bobby Wanzer (1/10 - Rochester Royals - Boston Celtics)
4) Jack Nichols (1/12 - Washington Capitols - New York Knicks)
5) Alex Hannum (2/51 - Indianapolis Jets - Chicago Stags)
6) Odie Spears (2/43 - Chicago Stags - Baltimore Bullets)
7) Jack Coleman (2/85 - Providence Steam Rollers - St. Louis Bombers - 1949'da bir defa daha seçilecek ve o zaman kariyerine başlayacaktı)
8) Bill Gabor (2/91 - Rochester Royals - Fort Wayne Pistons)
9) Ray Lumpp (2/54 - Indianapolis Jets - Minneapolis Lakers)
10) Ed Mikan (1/5 - Chicago Stags - Rochester Royals)

İlk turun ilk üç sırasında Andy Tonkovich, George Kok ve George Hauptfuhrer gibi) toplam 17 maç forma giyecek kişileri seçen zihniyet de kınanmalı elbette. Ama bu drafttan toplam 5 kişi All-Star seçildi (Gabor, Coleman, Wanzer, Schayes ve Gallatin), 3 isim ise Hall of Fame'e (Şöhretler Müzesi) kabul edildi (Wanzer, Schayes ve Gallatin).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder