30 Haziran 2018 Cumartesi

Retrospektif: 1953 NBA Draftı'na Dönüş

Cliff Hagan
Sırada 1953 Draftı var. Bu draftın yıldızı net bir biçimde Cliff Hagan üstadımız; fakat senelerdir Bölgesel Seçim'de seçilen nice 'balta' isme nazaran çok daha enteresan bir isim olan 2.13'lük dev Walter Dukes da zikretmeye değer bir isim. Nitekim Dukes, George Mikan'dan ve Clyde Lovellette'ten daha uzun bir oyuncuyu görmeye alışmamış basketbolseverlere, Wilt Chamberlain öncesinde çok güzel ve yeni bir soluk getirdi. Çok kabiliyetli olmasa bile, özellikle kariyerinin 3. yılından sonra, Detroit'e yeni taşınan Pistons'ta beklentileri karşıladı.


Hagan ise, kısa forvet mevkiinde hakiki bir süperstardı. İlginç olan nokta, onun bu yıl seçilmesine rağmen Hava Kuvvetleri'ndeki askeri görevi nedeniyle lige tam 3 yıl sonra, 1956'da adım atması. Daha da ilginci, Celtics tarafından seçildikten sonra, tarihe evvela 1956'da Bill Russell karşılığında (yıldız uzun Ed Macauley ile birlikte) St. Louis Hawks'a takas edilerek geçmiş olması. Dönemin kurt hocası, sonraların efsane idarecisi Arnold 'Red' Auerbach, tarihin en büyük 'winner'ına dönüşecek Russell'ı alabilmek için Hagan ve Macauley'i seve seve feda etmişti. Fakat bu, o dönem için çok büyük bir kumardı. Çünkü Earl Lloyd'a, Chuck Cooper'a ve Nat Clifton'a rağmen halen zenciler bu ligde pek hoş karşılanmıyordu ve Boston, tıpkı Cooper'da olduğu gibi, Russell'ın kariyeri boyunca da tüm başarılarına karşın ona ırkçı ve ayrımcı bir muamele göstermekten vazgeçmeyecek kadar muhafazakâr bir şehirdi. İlk zenci süperyıldız Russell'ın hikâyesine, buradan ulaşabilirsiniz.

Hagan'ın payına ise, yine Macauley ile birlikte, Hawks'ta Bob Pettit önderliğinde, hem de Russell'ın Celtics'ine karşı kazanılan şampiyonluk düştü - ki bu aynı zamanda Russell'ın kaybettiği tek finaldir. Hagan NBA'den sonra 3 yıl da o dönem yeni kurulan ABA liginde Dallas Chapparals forması giydi. Draft'ta seçilen diğer önemli isimler arasında Ray Felix, Jack George, Kenny Sears, Richie Regan ve Frank Ramsey de var. Ramsey, NBA tarihine "6. Adam" müessesesini ilk tanıtan kişi olarak tarihe geçti ve Celtics ile 7 yüzük kazandı. Onun başlattığı akıma yine Celtics öncülük etti ve franchise tarihinde (gelmiş geçmiş en büyük '6. Adam' olarak kabul gören) John 'Hondo' Havlicek'in yanı sıra, Bill Walton, Paul Silas, Kevin McHale ve James Posey gibi çok muteber 6. Adamları barındırdı. Kenny Sears ise Knicks'in ilk süperyıldızıydı. Draft'ın bir diğer tuhaf ismi ise, ligdeki ilk Kanadalı oyunculardan olan ve vasat kariyerine karşın ne hikmetse Hall of Fame'e (Şöhretler Müzesi) seçilmeyi başaran Bob Houbregs.


Peki, bakalım bugünkü aklımız olsa, kimi, hangi sıradan seçerdik?

(Not: Parantez içindeki ilk rakam o oyuncunun asıl seçildiği yerin hangi tur olduğunu, ikinci rakam o turun hangi sırasından seçildiğini, ilk takım ismi de kim tarafından seçildiğini ifade ediyor. İkinci takım ismi ise, bugünkü aklı olsa o sırada seçimi yapacak olan ve [genellikle] fırsatları elinden kaçıran takımı gösteriyor. Territorial Pick, yani Bölgesel Seçim usulünde yapılan seçimleri "T" harfiyle gösterdim. Diğer seçimleri ise, resmî kuruluşun yaptığı gibi, toplamda Bölgesel Seçimler'in sırasını dikkate almadan yazdım - yani Bölgesel Seçim'in ardından sırayı sıfırdan başlattım. Bölgesel Seçimler, takımların kendi bölgelerindeki oyuncuları seçmeleri açısından uygulanan bir avantaj olduğu için, bölgesel seçimle lige giren oyuncuların hangi takımlar tarafından seçildiğini değiştirmedim - nitekim başka takımlar tarafından seçilemezlerdi.)

1) Cliff Hagan (3/11 - Boston Celtics - Baltimore Bullets)
2) Walter Dukes (T/1 - New York Knicks - New York Knicks)
3) Frank Ramsey (1/5 - Boston Celtics - Milwaukee Hawks)  
4) Ray Felix (1/1 - Baltimore Bullets - Fort Wayne Pistons - Yılın Çaylağı seçildi)
5) Kenny Sears (13/104 - Rochester Royals - Rochester Royals :))
6) Jack George (13/91 - Philadelphia Warriors - Boston Celtics: Hem Sears hem de George açık ara draft'ın en iyi 'steal'larıydı)
7) Richie Regan (1/4 - Rochester Royals - Syracuse Nationals)
8) Ernie Beck (T/2 - Philadelphia Warriors - Philadelphia Warriors)
*) Bob Houbregs (1/2 - Milwaukee Hawks - Minneapolis Lakers - tarihe saygı için, mecburiyetten)

Bu drafttan toplam 8 kişi All-Star seçildi (Dukes, Felix, Regan, Sears, George, Hagan, Ramsey, Houbregs)isim ise Hall of Fame'e (Şöhretler Müzesi) kabul edildi (Hagan, Ramsey, Houbregs).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder