25 Haziran 2018 Pazartesi

Retrospektif: 1949 NBA Draftı'na Dönüş

Vern Mikkelsen
Sıra, 1949'da. Bu draft, aynı zamanda BAA adıyla yapılan son draft olma özelliğine de sahip. Elbette ki istikrarlı kariyerlere sahip olacak oyuncuların sayısı bu draftta daha da artıyor, ama halen daha Jack Coleman gibi birden fazla sene/sefer draft edilen oyuncular mevcut. Yani, kurallar ve düzen henüz tam oturmamış - zaten bir sonraki yıl ligin ismi bile değişecekken, aksi de beklenemezdi.

Bu yılın da Vern Mikkelsen, Ed Macauley ve Dick McGuire gibi önemli figürleri var. Ayrıca ilk hakiki draft steal'ı kabul edilen Jack Coleman'ın ve yine kendisini seçmeyen 1000 takımı pişman edebilmiş Bob Harrison'ın da lige bu sezon adım attığını belirtelim. Draft'ın tarihe geçen bir diğer ilginç noktası ise, sonraları ligin efsanesi haline gelecek bir ismin, yani Kiki Vandeweghe'nin, babası Ernie Vandeweghe'nin de kariyerine bu draftla başlamış olması.

Bakalım, bugünkü aklımız olsa, kimi, hangi sıradan seçeriz? Tabi yine en fazla ilk 20 seçimi sıralayacağım.


Ed Macauley
Mikkelsen, NBA'in ilk hakiki devi kabul edilen George Mikan ile birlikte şahane bir 4-5 ikilisi oluşturup Lakers'ın çiçeği burnundaki NBA'e damga vurmasını sağlamıştı. Mikan ile birlikte tam 4 yüzük birden kazanarak, Lakers'ın bugüne dek gelen "hanedan" kültürüne ilk tuğlaları koyan Mikkelsen, kariyerini de 10 bin sayı barajını geçerek tamamladı. Karşılarında ise Boston'da zoraki olarak pivot oynayan Ed Macauley, yani yine bu draft'ın bir ürünü vardı. Macauley de Celtics'te uzun ve güzide bir kariyer geçirdi, fakat tek şampiyonluğunu kariyerinin son senesinde büyük power forvet Bob Pettit'in St. Louis (Atlanta) Hawks'ında, üstelik Bill Russell'lı Celtics'i yenerek kazandı. Dick McGuire ise, New York ve Detroit'in tarihlerindeki ilk istikrarlı oyun kurucu olma başarısını gösterdi.

(Not: Parantez içindeki ilk rakam o oyuncunun asıl seçildiği yerin hangi tur olduğunu, ikinci rakam o turun hangi sırasından seçildiğini, ilk takım ismi de kim tarafından seçildiğini ifade ediyor. İkinci takım ismi ise, bugünkü aklı olsa o sırada seçimi yapacak olan ve [genellikle] fırsatları elinden kaçıran takımı gösteriyor. Bu yıldan itibaren uzun bir süre Territorial Pick, yani Bölgesel Seçim usulü de devreye girdiği için, bu tür seçimleri "T" harfiyle gösterdim. Diğer seçimleri ise, resmî kuruluşun yaptığı gibi, toplamda Bölgesel Seçimler'in sırasını dikkate almadan yazdım - yani Bölgesel Seçim'in ardından sırayı sıfırdan başlattım. Bölgesel Seçimler, takımların kendi bölgelerindeki oyuncuları seçmeleri açısından uygulanan bir avantaj olduğu için, bölgesel seçimle lige giren oyuncuların hangi takımlar tarafından seçildiğini değiştirmedim - nitekim başka takımlar tarafından seçilemezlerdi.)

1) Vern Mikkelsen (T/1 - Minneapolis Lakers - Minneapolis Lakers)
2) Ed Macauley (T/2 - St. Louis Bombers - St. Louis Bombers)
3) Jack Coleman (2/17 - Rochester Royals - Providence Steam Rollers: Bir önceki yıl da seçilmiş olduğunu unutmayalım)
4) Dick McGuire (1/7 - New York Knicks - Indianapolis Olympians)
5) Bob Harrison (9/55 - Minneapolis Lakers - Fort Wayne Pistons)
6) Paul Walther (9/56 - Minneapolis Lakers - Boston Celtics)
7) Leo Barnhorst (2/14 - Indianapolis Olympians - Philadelphia Warriors)
8) Fred Schaus (3/23 - Fort Wayne Pistons - Baltimore Bullets - sonraları ligde koç ve idareci olarak da uzun yıllar yer aldı)
9) Pep Saul (2/10 - Rochester Royals - New York Knicks)
10) Bob Harris (1/3 - Fort Wayne Pistons - Washington Capitols)
11) Ernie Vandeweghe (3/25 - New York Knicks - Chiacgo Stags)
12) Jack Kerris (1/9 - Chicago Stags - Rochester Royals)
13) Dike Eddleman (3/22 - Chicago Stags - Boston Celtics)
14) Nelson Bobb (3/26 - Philadelphia Warriors - Chicago Stags)
15) Alex Groza (1/2 - Indianapolis Olympians - Fort Wayne Pistons)
16) Ralph Beard (2/15 - Chicago Stags - Indianapolis Olympians)

Son iki ismin performansları aslında hiç de fena değildi, fakat ligde sadece ikişer sezon oynadıkları için burada yer almalarını tercih ettim. Yok sayılmalarına ise basketbol topunun gönlü razı olmazdı zaten. Ama bu drafttan toplam 10 kişi All-Star seçildi (Groza, Barhorst, Beard, Eddleman, Schaus, Harrison, Walther, Macauley, Mikkelsen ve McGuire)isim ise Hall of Fame'e (Şöhretler Müzesi) kabul edildi (Macauley, Mikkelsen ve McGuire).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder