26 Haziran 2018 Salı

Retrospektif: 1950 NBA Draftı'na Dönüş

Bob Cousy ve Bill Sharman
Geldik 1950'ye. NBL ile yaşanan birleşmenin ardından BAA yerine NBA Draftı ibaresi ilk kez bu yıl kullanılmaya başlandı ve günümüze dek de değişmedi. Bu senenin özelliklerinden biri, lig tarihindeki ilk büyük ve (icat ettiği pas türleri ile) çığır açan oyun kurucu kabul edilen ve pas kabiliyeti sebebiyle ünlü sihirbaz Houdini'ye atfen 'Houdini' lakabını alan Bob Cousy ve Philadelphia ile çok saygın bir kariyer elde eden Paul Arizin gibi efsaneleri barındırması. Bill Sharman üstadımızı da unutamayız elbette - bu üç büyük ismin, 1997 senesinde açıklanan 'Gelmiş Geçmiş En Büyük 50 Oyuncu' (50 Greatest Player) listesinde yer aldığını hesaba katarsak, 1950 Draftı'nın bereketsiz geçtiğini iddia edemeyiz herhalde...

Bölgesel (Territorial) Draft'ın bu yılki tek ismi, kısa forvetin öncülerinden Paul Arizin'di. Arizin lige adım attıktan sonra Kore Savaşı yüzünden iki senesini Deniz Piyade Bölüğü (Marine Corps) hizmetinde geçirdiği için basketboldan uzak kalsa bile, dönüşü yine muhteşem oldu ve şahane bir kariyeri arkasında bıraktı. Fakat Hal Greer gibi bir başka efsane ile birlikte, Wilt Chamberlain tarafından 'kötü oyuncu' şeklinde yaftalanmaktan kurtulamadı. Yine de, Gelmiş Geçmiş En Büyük 50 Oyuncu listesine seçilmesi, onun büyüklüğünün ispatı olsa gerek.


Paul Arizin
Bob 'Houdini' Cousy ve Bill Sharman hakkında birkaç söz daha söylemek icap eder. Cousy, aslen (o zamanki adıyla) Tri-Cities Blackhawks (bugünkü Atlanta Hawks) tarafından seçilmişti. Fakat seçildikten sonra Hawks'ta işbaşı yapan günümüzün efsane, o dönemlerin ise başarısız kabul edilen koçu Arnold 'Red' Auerbach, Cousy'yi beğenmediği için hemen Chicago Stags'e 'satılmasını' sağladı. Fakat aynı yıl Stags ligden çekilme kararı alınca, Expension Draft'in (Genişleme Draftı) tam tersi olan Dispersal Draft'te (Dağılma/Daralma Draftı) Boston Celtics tarafından seçildi ve kariyerinin uzun bir bölümünü burada geçirdi. İşin ilginç yanı, Hawks'ta başarısız olduktan sonra görevine son verilen Auerbach ile Celtics'te yeniden buluşacak ve birlikte tam 6 şampiyonluk kazanacak olmalarıydı. Ayrıca Cousy'nin 1963'te emekli olduktan tam 6 yıl sonra 1969'ta tek sezonluğuna Cincinnati Royals'da (bugünkü Sacramento Kings) oynamış olması da ilginç bir diğer detay. Cousy bunu yapmasa, kariyerini tek bir takımla geçirmiş olacaktı.

İpek kadar yumuşak bir bileğe sahip şutör guard Bill Sharman'ın da benzer bir hikâyesi var. İlk senesinde, kendisini seçen Washington Capitols'ın forması giyen Sharman, sonraki sene Capitols ligden çekilince Dağılma Draftı'nda Fort Wayne Pistons (şimdiki Detroit Pistons) tarafından seçildi ve hemen ardından da Chuck Share karşılığında Boston Celtics'e takaslandı. Bu sayede o da kariyerini Auerbach'ın koçluğunda, Cousy ile yanyana ve 6 yüzük kazanarak geçirdi - devamında ise destansı bir koçluk kariyeri yaşadı. Elbette ki Celtics'in yenilmez armadasında bu iki ismin yanı sıra  Bill Russell, Tom Heinsohn, Sam Jones, K.C. Jones, John Havlicek gibi muazzam isimler de vardı, ama hem Cousy'nin hem de Sharman'ın Gelmiş Geçmiş En Büyük 50 Oyuncu listesinde yer alması, ayrı bir övgüyü hak ediyor bu draft için.

Peki, bu draftın en büyük hikâyesi nedir sizce? Bence, NBA tarihindeki ilk siyahî oyuncular olan Chuck Cooper ve Earl Lloyd'un bu draftta seçilmiş olmasıdır. Arizin gibi kariyerinin bir bölümünde Kore Savaşı yüzünden askerlik hizmeti yapan Lloyd ve ligin ilk dönemlerinde Harlem Magicians/Globetrotters ile yaşadığı rekabete kaptırıp geri kazandığı Cooper'ın yanı sıra, yine Harlem'den gelen diğer bir siyahî öncü Nat 'Sweetwater' Clifton da ligin bugünlere gelmesindeki ilk önemli adımın atılmasını sağlayan oyuncudur diye düşünüyorum. Cooper, sonraları Bill Russell'ın yaşayacağı ırkçı Boston ahalisinin benzer tavrına maruz kaldı, bunu da belirtelim.

Bakalım, bugünkü aklımız olsa, kimi, kaçıncı sıradan seçerdik?

(Not: Parantez içindeki ilk rakam o oyuncunun asıl seçildiği yerin hangi tur olduğunu, ikinci rakam o turun hangi sırasından seçildiğini, ilk takım ismi de kim tarafından seçildiğini ifade ediyor. İkinci takım ismi ise, bugünkü aklı olsa o sırada seçimi yapacak olan ve [genellikle] fırsatları elinden kaçıran takımı gösteriyor. Territorial Pick, yani Bölgesel Seçim usulünde yapılan seçimleri "T" harfiyle gösterdim. Diğer seçimleri ise, resmî kuruluşun yaptığı gibi, toplamda Bölgesel Seçimler'in sırasını dikkate almadan yazdım - yani Bölgesel Seçim'in ardından sırayı sıfırdan başlattım. Bölgesel Seçimler, takımların kendi bölgelerindeki oyuncuları seçmeleri açısından uygulanan bir avantaj olduğu için, bölgesel seçimle lige giren oyuncuların hangi takımlar tarafından seçildiğini değiştirmedim - nitekim başka takımlar tarafından seçilemezlerdi.)

1) Bob Cousy (1/3 - Tri-Cities Blackhawks - Boston Celtics: Pek bir şey değişmeyecekmiş, değil mi?
2) Paul Arizin (T/1 - Philadelphia Warriors - Philadelphia Warriors)
3) Bill Sharman (2/23 - Washington Capitols - Baltimore Bullets)
4) Larry Foust (1/5 - Chicago Stags - Tri-Cities Blackhawks)
5) George Yardley (1/7 - Fort Wayne Pistons - Washington Capitols)
6) Chuck Share (1/1 - Boston Celtics - Chicago Stags)
7) George King (8/86 - Chicago Stags - New York Knicks)
8) Earl Lloyd (9/107 - Washington Capitols - Fort Wayne Pistons)
9) Dick Schnittker (1/4 - Washington Capitols - Indianapolis Olympians)
10) Chuck Cooper (2/13 - Boston Celtics - Rochester Royals)
11) Wally Osterkorn (2/14 - Chicago Stags - Minneapolis Lakers)
12) Cal Christensen (5/58 - Tri-Cities Blackhawks - Syracuse Nationals)
13) Nat Clifton (draft edilmeden, Harlem takımından gelip katıldı)

Draft'ın hakiki 'steal'ları George King, Earl Lloyd, Cooper ve Cal Christansen gibi görünüyor. Fakat Sharman'ın da yeteneğine oranla çok gerilerde seçildiğini görmezden gelemeyiz. Ama bu drafttan toplam 5 kişi All-Star seçildi (Foust, Yardley, Cousy, Arizin ve Sharman), isim ise Hall of Fame'e (Şöhretler Müzesi) kabul edildi (Yardley, Cousy, Arizin ve Sharman).



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder